Föreningen för skriv- och TSS-tolkar
(FST)

Om föreningen

Föreningen för Skriv- och TSS-tolkar samlar medlemmar som bor och arbetar i hela Sverige. Medlemsantalet ligger runt 40 personer och trots att vi kan anses vara en liten förening så är vi en yrkeskår med stark sammanhållning, nära samarbete och stor yrkesstolthet. 

Nedan träffar du den nuvarande styrelsen samt kan läsa en kort historik om föreningen.

Föreningens stadgar finner du här:

Stadgar.pdf (134.08KB)
Stadgar.pdf (134.08KB)Historik

Sveriges Vuxendövtolkars Förening (SVuF) bildades den 19 januari 2007.

Benämningen ”skrivtolk” blev med tiden vanligare än "vuxendövtolk" och den 20 januari 2012 beslutade föreningen att göra ett namnbyte. Det nya namnet är, från och med det datumet, Föreningen för skriv- och TSS-tolkar, ofta förkortat FST.

Styrelsen 2021

Evelina Alenäs, ordförande

Evelina Alenäs, ordförande

Bor i Jönköping och är utbildad skrivtolk sedan 2011 och teckenspråks- och dövblindtolk sedan 2008. Har tidigare suttit i STTF:s (Sveriges teckenspråkstolkars förening) styrelse som ledamot och ordförande. Arbetar sedan 2014 på Tolkcentralen i Region Jönköpings län men är sedan hösten 2020 tjänstledig för studier. Språknörd med fortbildning och förberedelse som hjärtefrågor i yrket.

Malin Wennblom, sekreterare

Malin Wennblom, sekreterare

Bor i Värsås och anställd på Västra Götalandsregionen med placering i Skövde sedan 2018. Skrivtolk sedan 2018 och teckenspråks- och dövblindtolk sedan 2005. Stort engagemang och hjärta för styrelsearbete och FST.

Carin Vesterlund, kassör

Carin Vesterlund, kassör

Bosatt i en liten by utanför Falun, Dalarna. Egenföretagare och verksam i Mellansverige. Skrivtolk sedan 2016 och teckenspråks- och dövblindtolk sedan 2006. Ny som kassör men har suttit med i styrelsen tidigare. Föreningen behövs och är viktig för vår yrkeskår, tillsammans kan vi göra skillnad.

Nina Strand, ledamot

Nina Strand, ledamot

Bor i Göteborg och har sedan 2016 arbetat på Västra Götalands regionen. Teckenspråks- och dövblindtolk sedan 2015, skrivtolk sedan 2019. Vill bidra till en stark förening fär alla kan träffas och utbyta tankar, erfarenheter med mera.

Mark Aevitas, ledmot

Mark Aevitas, ledmot

Arbetar som skrivtolk i Region Halland och bosatt i Falkenberg. Utbildad skrivtolk sedan 2017. Älskar språk i alla former och diskuterar gärna språk, förkortningar, teknik och spel.

Jenny Therén, ersättare

Jenny Therén, ersättare

En skåning bosatt i Göteborg. Färdigutbildad vuxendövtolk 2005 och blev färdig teckenspråks-och dövblindtolk 2010. Passade även på att gå syntolkutbildningen 2018-2019. Anställd i Västra Götalandsregionen med placering på kontoret i Göteborg. Älskar att plugga och hänger mer än gärna bland vikterna på gymmet. Har en stor förkärlek för utmaningar där fingrarna får glöda på veyboarden.

Kicki Åkerström, ersättare

Kicki Åkerström, ersättare

Bor i Falun. Utbildad vuxendövtolk sedan 1997 och teckenspråks- dövblindtolk sedan 2005. Haft de flesta typer av anställningar som tolk men nu egen företagare och verksam i Mellansverige. Har suttit med i styrelsen i omgångar. Det är viktigt att vår yrkeskår syns och hörs i olika sammanhang. Utbildning och fortbildning ligger varmt om hjärtat, även TSS och TSS-tolkning. Vill fokusera på att höja yrkesstatusen och tror på att vi blir starkare tillsammans.

Bildandet av föreningen 2007.


Styrelsen 2016, fr.v: Tami Walter Malmberg, Linda Wigersjö, Maria Laurin, Johanna Jonsson, Sandra Löfgren, Katarina Eriksson och Maria Nordin.
Styrelsen 2017, fr.v: Linda Wigersjö, Pauline Ssemango, Carin Vesterlund, Maria Laurin, Kicki Åkerström, Agneta Holmner. (Maria Nordin saknas på bilden)